Staat verzekeraarsland op het punt om opgeschud te worden met een reeks overnames? Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Eén plus één is twee, ook in verzekeraarsland. De Nederlandsche Bank (DNB) meldde donderdagochtend in een persbericht dat de Nederlandse verzekeringssector “klaar is” voor de nieuwe en strengere regelgeving Solvency II. Volgens DNB, dat geen namen noemt, ligt de Solvency II-solvabiliteitsratio van alle werkmaatschappijen van de sector (herverzekering; leven, schade en zorg) op 146 tot 282 procent, ruim boven het minimum van 100 procent. Dat moet een grote opluchting zijn voor het geplaagde Delta Lloyd, dat een claimemissie van 1 miljard euro gaat doen om aan Solvency II te kunnen voldoen.
2. Als klap op de vuurpijl kopt Het Financieele Dagblad dat “overnamegeruchten groeien bij verzekeraars”. De krant schrijft dat de daling van Delta Lloyds marktkapitalisatie van 4 naar 1 miljard euro “de fantasie van marktkenners prikkelt”. De krant houdt ook van fantaseren en speculeert op een overnameprijs die 30 tot 40 procent hoger is dan de huidige koers. En staatsverzekeraar ASR zou wel eens de gelukkige koper zijn aldus de krant.
Maar daar houdt het niet mee op. Nationale-Nederlanden zou ook weleens ASR over kunnen nemen (en Delta Lloyd dan?). Maar Nationale-Nederlanden zou ook met Aegon samen kunnen gaan, aldus de krant.
Rond het middaguur stond Delta Lloyd bijna 10 procent hoger. Aegon won ruim 5 procent, terwijl Nationale-Nederlanden genoegen moest nemen met een winst van maar een half procent.
3. 3… 2… 1… Liftoff! De Fed heeft woensdagavond voor het eerst in 11 jaar tijd de rente verhoogd. Zoals verwacht ging de rente met een kwartje omhoog van 0 tot 0,25 naar 0,25 naar 0,5 procent. En dat heeft de Fed heel netjes gedaan, want beurzen zijn kalm en de volatiliteit daalt juist.
Wat gaat er nu gebeuren? De Fed voorspelt zelf dat het volgend jaar de rente vier keer met nog eens 0,25 procentpunt per keer gaat verhogen als de economie met ruim 2 procent blijft groeien, de werkloosheid verder daalt en de inflatie eindelijk aantrekt. Maar als de cijfers juist tegenvallen of beurzen crashen zal de Fed een pas op de plaats maken.
Dat hebben we de afgelopen zes maanden ook gezien. In eerste instantie wilde de Fed in juni al de rente verhogen. Dat werd uitgesteld naar september en vervolgens naar december omdat de economie en de financiële markten niet meewerkten. Een soortgelijk proces kunnen we dus volgend ook verwachten. Eigenlijk verandert er dus niets en zijn beleggers dus (nog) kalm.
4. Europese beurzen stonden aan het begin van de middag op nette winsten dankzij de soepele renteverhoging gisteravond. De winsten liepen uiteen van 1,2 procent voor Milaan tot 2,6 procent voor Parijs. De AEX steeg 2,3 procent naar 443,8 punten. Daarmee is de voorlopige jaarwinst opgelopen tot 4,5 procent (7,8 procent inclusief dividenden).
5. De Fed verhoogt de rente, maar opvallend genoeg daalt de lange rente daalt, zowel in de VS als hier in de eurozone. Donderdagochtend zakte de Duitse 10-jaars rente met 0,08 procentpunt naar 0,60 procent. De Amerikaanse 10-jaars rente is sinds het rentebesluit gedaald van 2,31 naar 2,24 procent.
De daling komt omdat de obligatiemarkt het optimisme van de Fed over de economie niet deelt. De Fed verwacht dat de inflatie in twee jaar tijd stijgt naar 2 procent, maar de markt verwacht dat de centrale bank aan het einde van het decennium nog steeds met te lage inflatie zit opgescheept. Met andere woorden, de Fed smoort de economische groei te veel, waardoor de groei te zwak zal zijn om voor genoeg inflatie te zorgen.
Weinig inflatie is goed voor obligaties, die hierdoor in koers stijgen (als de koers van een obligatie stijgt, daalt de rente). Dat de rente in de eurozone óók daalt komt door de divergentie in het monetaire beleid van de ECB en de Fed. De Fed gaat verder verkrappen, terwijl de ECB eerder het monetaire beleid nog verder zal verruimen.
6. De Nederlandse arbeidsmarktcijfers voor de maand november zijn op het eerste oog een beetje teleurstellend. De werkgelegenheid daalde met 4.000 personen vergeleken met oktober. Desalniettemin daalde de werkloosheid met van 6,9 naar 6,8 procent. Die afname was echter puur het gevolg van een lagere participatiegraad: in november stapten 16.000 personen uit de arbeidsmarkt. Deze personen van beroepsgeschikte leeftijd hadden geen baan maar waren ook niet actief op zoek naar werk.
Als we daarentegen naar de cijfers voor geheel 2015 kijken, dan blijkt dat de arbeidsmarkt best wel een goed jaar achter de rug heeft. Tenzij december dramatisch wordt, zal 2015 het beste jaar voor de werkgelegenheid zijn sinds 2008.
(klik voor vergroting)
In de eerste elf maanden van 2015 steeg de werkgelegenheid met 54.000 personen. Dat is bij een economische groei van naar verwachting zo’n 2 procent. Volgend jaar zal de economische groei waarschijnlijk ook zo’n 2 procent bedragen.
Maar eigenlijk hoort bij dergelijke groei de toename van de werkgelegenheid sterker te zijn dan wat we nu zien. Het Centraal Planbureau denkt dat we volgend jaar inderdaad een verder aantrekkende arbeidsmarkt zullen zien en dat de werkgelegenheid met ongeveer 90.000 personen zal toenemen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl